Yllanes presenta els primers projectes del Govern per proveir d’energia neta i barata espais públics, empreses i famílies de sis municipis de les Illes Balears

Una cinquantena d’empreses i 300 habitatges podran reduir la seva factura de la llum als municipis de Santa Eugènia, Ses Salines, Consell, Deià, Ciutadella i Sant Antoni de Portmany

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat aquest migdia els primers projectes d’energies renovables que instal·larà el Govern a través de l’Institut Balear de l’Energia (IBE) a sis municipis de les Illes Balears per oferir un consum energètic compartit a veïns, empreses i espais públics.

El primer que es posarà en marxa i que s’ha presentat avui és el que s’instal·larà sobre la coberta del CEIP Mestre Guillemet de Santa Eugènia, que passarà a autoabastir-se a partir d’energia renovable.

Yllanes ha estat acompanyat dels batles de Santa Eugènia, Pep Lluís Urraca; Deià, Lluís Apesteguía; Consell, Andreu Isern, i ses Salines, Juan Rodríguez, així com del director general d’Energia, Pep Malagrava, i del director gerent de l’IBE, Ferran Rosa. Aquests municipis, juntament amb Ciutadella i Sant Antoni de Portmany, seran els que iniciaran un projecte que, en paraules del vicepresident, «ens permet avançar en la democratització de l’energia, amb uns beneficis socials clars: produir energia neta i més econòmica de la qual es beneficiaran instal·lacions municipals, com escoles, biblioteques, oficines… una cinquantena de petites i mitjanes empreses i 300 famílies, posant especial atenció en els col·lectius més vulnerables».

Durant l’any 2021, l’IBE invertirà 750.000 € en aquests sis projectes d’autoconsum compartit d’energia solar fotovoltaica, de dimensions mitjanes, que produiran un total de 460 kW. S’instal·laran damunt cobertes de centres educatius, aparcaments o solars i s’obrirà el consum d’aquesta electricitat 100 % verda a consumidors que estiguin ubicats en un radi de 500 metres d’aquestes instal·lacions.

L’IBE signarà amb cada un dels ajuntaments convenis de col·laboració a través dels quals se cedirà l’ús dels espais per a la instal·lació de les plaques solars fotovoltaiques i es garantirà el subministrament d’una part del consum a instal·lacions municipals. Posteriorment, s’obrirà un procediment públic d’inscripció perquè particulars i empreses dels voltants de la instal·lació puguin començar a consumir aquesta electricitat en horari de producció solar i a preu de cost, aproximadament la meitat del preu mitjà de mercat, la qual cosa representarà un estalvi directe en la factura d’aquests usuaris.

Aquest programa, que s’inicia aquest 2021, té l’objectiu d’expandir-se en els propers anys i arribar a un màxim de municipis. De fet, l’IBE reinvertirà el retorn econòmic d’aquestes instal·lacions per impulsar nous projectes d’autoconsum compartit arreu de les Illes Balears.