Un total de 40 llars i sis empreses del Viver podran abaratir la factura de la llum gràcies a l’autoconsum compartit de l’IBE

El procés d’adhesió romandrà obert entre el 20 de desembre i el 20 de gener, i prioritzarà les llars vulnerables

Unes 40 llars i sis empreses del barri del Viver (Palma) podran abaratir la factura de la llum gràcies als autoconsums compartits que l’Institut Balear de l’Energia (IBE) posarà en marxa a un edifici d’habitatges de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) situat al carrer del Crèdit Balear, 70.

L’IBE, ens depenent de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, dirigida per Juan Pedro Yllanes, ha presentat aquest dijous als veïnats i veïnades del Viver el projecte que, una vegada posat en marxa, permetrà que aquelles llars i empreses que es trobin en un radi d’un quilòmetre de distància de la instal·lació es puguin nodrir de l’energia generada a través de plaques solars. Així, els usuaris que se’n puguin beneficiar, pagaran el kilowatt a preu de cost i de quilòmetre zero.

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha destacat durant la presentació que «poc a poc, Palma va creant una xarxa d’autoconsums compartits que arriba a més gent; no és cap utopia que la ciutat sigui en uns anys exemple de sobirania energètica. Hem de seguir impulsant aquests tipus de projectes i arribar a més gent, sobretot a aquella que més necessita l’accés a energia renovable. Hem de continuar impulsant aquesta empresa pública d’energia i seguir generant energia neta, al temps que disminuïm el consum. Des del Govern seguirem fent feina perquè Palma pugui ser un espai sostenible i descarbonitzat».

El procediment públic d’inscripció estarà obert entre el 20 de desembre del 2022 i el 20 de gener del 2023, i permetrà seleccionar els particulars i les empreses que podran consumir l’electricitat de la instal·lació fotovoltaica per un període d’un any prorrogable fins a quatre, moment en què s’obriria una nova convocatòria. A més, es treballarà amb l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament perquè famílies de col·lectius vulnerables es puguin beneficiar dels avantatges socials d’aquest projecte.

El projecte

L’autoconsum compartit està situat a un edifici d’habitatges del carrer del Crèdit Balear, 70 i tindrà un preu de 102.340€. L’empresa encarregada de posar en marxa aquest projecte és Sferaone Solutions & Services, SL, que va obtenir la major puntuació. Amb aquesta instal·lació es podran estalviar fins a 49,53 tones de CO2/any.

El projecte, ubicat a la coberta d’un edifici d’habitatge de l’IBAVI, sumarà una potència de 60 kW que podrà abastir un total de 40 llars i sis empreses, i així subministrar energia verda a preu de cost a veïnats de Palma, amb prioritat per a les llars vulnerables.

Aquest projecte se suma al que es va presentar aquest dimarts també a Palma, al barri des Pil·larí, la instal·lació estarà ubicada al carrer de Bernat Jofre i també sumarà una potència de 60 kW. Amb aquests dos projectes es podran abastir fins a un total de 80 llars i 12 empreses, i s’evitaran un total de 89,72 tones de CO2/any d’emissions.

Sengles projectes han estat possibles gràcies al conveni firmat entre l’IBE i l’IBAVI, el qual estableix que els recursos provinents de l’energia facturada es reinvertiran en millores d’eficiència energètica i rehabilitació dels edificis.

Inscriu-te!