Autoconsum amb plaques fotovoltaiques

Sumau-vos a produir la vostra pròpia electricitat a partir de plaques fotovoltaiques i estalvieu en la vostra factura de la llum. L’autoconsum és el mecanisme per mitjà del qual qualsevol persona pot produir i consumir la seva pròpia electricitat procedent d’energies renovables. És una eina molt efectiva per abaratir la factura de la llum, a més de lluitar contra el canvi climàtic.

L’electricitat es pot consumir en el moment de la generació, emmagatzemar-la en sistemes d’acumulació o, en cas contrari, abocar-la a la xarxa com a excedent. La instal·lació no té vocació de desconnectar-se de la xarxa de subministrament elèctric, sinó que pretén reduir el consum d’aquesta.

Unifamiliars (<10kW)

Exemple

Una llar de quatre membres que instal·la 3 kW de potència per 5000 €, suficient per cobrir la major part de les necessitats energètiques. La subvenció s’eleva a 1800 €, una intensitat d’ajut del 35 %.

Plurifamiliars

Fins a 10 kW instal·lats:

De 10 a 100 kW instal·lats:

Exemples

Una finca petita instal·la 10 kW per a cinc veïnats, amb un repartiment de 2 kW per veïnat. La inversió s’eleva a 15.000 € i la subvenció seria de 7.100 €, de manera que la intensitat d’ajut seria del 47 %.

Un bloc de pisos més gran instal·la 50 kW per a 14 veïnats i dos comerços per 75.000 €. La subvenció seria de 26.750 €, una intensitat d’ajut del 35 %.

Amb subvenció el temps d’amortització rondaria els cinc anys, cosa que suposaria un aprofitament durant gairebé 20 anys a cost pràcticament zero. Addicionalment, molts municipis preveuen desgravacions de l’IBI i altres beneficis fiscals que redueixen més el temps d’amortització.

Per a més informació, podeu consultar la guia d’autoconsum per a particulars i ajuts existents i la guia d’autoconsum per a comunitats de veïns i ajuts existents.

Termini i crèdit

Instal·lacions des del 30 de juny del 2021 fins al 31 de desembre de 2023. Balears compta amb 4.410.174 euros, i en cas d’esgotar el crèdit es preveu l’ampliació de la línia.

Accés a la sol·licitud